“Jij bent mijn lichtpuntje in de week”
24 juli 2023
Merel is taalvrijwilliger bij Kletsmaatjes. Dit doet ze vanuit haar boerderij in Spanje. Inmiddels is Merel met haar 10e Kletsmaatjes-traject gestart. En ze is nog lang niet van plan om te stoppen. Wat motiveert Merel? En wat kunnen we van Merel en haar ervaring leren?
Zelfvertrouwen
Merel woont sinds 7 jaar in Spanje. Tijdens de lockdown heeft Merel zich aangemeld voor Kletsmaatjes. Een online programma maakte het voor Merel toch mogelijk om vrijwilligerswerk te doen. Vrijwilligerswerk waarin ze ook haar eigen ervaring kan delen: “Doordat ik in Spanje woon, maak ik precies hetzelfde mee als mijn kletsmaatje, maar dan in een ander land. Ik moet ook hier de taal leren en contact leggen met de buren.” Merel geeft aan dat deze ervaring direct voor veel verbinding zorgt.
In haar werk als leidinggevende heeft Merel veel medewerkers begeleid. Ze hield zich graag bezig met vragen als "Hoe kan je jezelf ontwikkelen?” “Wat heb je nodig om de volgende stap in je leven of in je carrière te maken?” Deze interesse en ervaring neemt ze mee tijdens de gesprekken met haar kletsmaatjes. “Je draagt bij aan het opbouwen van zelfvertrouwen in spreken en luisteren.”
Een zetje in de goede richting
Een kletsmaatje zei tegen Merel: “Jij hebt de evolutie van mijn aankomst in Nederland meegemaakt. Jij hebt mij hier zien plaatsnemen in dit land.” Deze opmerking omschrijft precies wat Merel motiveert. Merel vertelt: “Van tevoren denk je: ik ga één keer per week gewoon met iemand kletsen. Maar je maakt écht binnen een paar maanden deel uit van iemands leven.”
Zelf heeft Merel, toen ze net in Spanje kwam wonen, ook ervaren dat het fijn is om bij iemand terecht te kunnen met een vraag. “Je hebt mensen om je heen nodig die je een zetje in de goede richting geven. Die mensen spelen een grote rol in mijn leven. Als kletsmaatje kun je een ander ook een zetje geven.”
Zo vertelt Merel: “Ik heb contact gehad met een kletsmaatje die het spannend vond als de telefoon ging. Dit hebben we geoefend. Zijn traject is inmiddels afgerond en een paar weken geleden ontving ik een appje met het nieuws dat hij een baan heeft gevonden, waarbij hij in het Nederlands de telefoon opneemt. Geweldig toch?!”
Tips voor taalvrijwilligers
Na het begeleiden van 10 kletsmaatjes met verschillende taalniveaus heeft Merel veel ervaring. Wij waren benieuwd. Hoe start je een nieuw traject? En wat is leuk om te doen tijdens een online sessie?
Start van een nieuw traject
Bij het starten van een nieuw traject is het altijd fijn om te weten wat het taalniveau van je kletsmaatje is en te weten waarmee diegene wil oefenen. Vaak start Merel daarom met 2 oefeningen:
- Verhaal → “Ik vertel een verhaaltje en vraag de deelnemer om te vertellen wat diegene heeft gehoord. Op die manier heb ik gelijk een beeld van luister- en spreekvaardigheid. Vaak ontstaat er dan direct een leuk gesprek over het verhaal.”
- Spinnenweb → “Ik teken een spinnenweb en zet een woord in het midden. Samen bedenken we alle woorden die passen bij het thema. Bijvoorbeeld: thema “Ziek”: apotheek, medicijnen, niezen etc. Vervolgens vraag ik mijn kletsmaatje om zelf zinnen te maken met deze woorden. De volgende sessie gebruiken we die zinnen om te doen alsof mijn kletsmaatje ook echt naar de dokter gaat.”
Tijdens een traject
Een spinnenweb is iets om te herhalen gedurende het traject, maar het is ook afhankelijk van wat iemand wil leren. Daarnaast is Merel erg enthousiast over “de slang”. Dit doet ze samen met haar kletsmaatje buiten de sessies om:
- De slang → “Via whatsapp stuur je een spraakbericht met een zin. Bijvoorbeeld: “De geiten hebben vanochtend vers water gekregen”. Je kletsmaatje maakt een nieuwe zin met 1 woord uit de vorige zin. Bijvoorbeeld: “Het water van de douche was lekker warm.” Dit kan je iedere dag doen, waardoor je kletsmaatje iedere dag even bezig is met luisteren en spreken.”
Tips voor nieuwkomers
Merel weet uit eigen ervaring: “Mensen komen niet vanzelf naar mij toe. Ik moet er zelf op uit.” Ze raadt haar kletsmaatjes daarom altijd aan:
- “Ga zoveel mogelijk in gesprek. Bijvoorbeeld met de buren, ouders op schoolplein of een collega.”
- “Zoek iemand met wie je een uitwisseling kan doen. Hang een advertentie in de supermarkt met de vraag: "Ik zoek iemand die met mij Nederlands wil oefenen. Wil jij (eigen taal) oefenen?”"
Lichtpuntje in de week
Enthousiast vertelt Merel over een reactie van één van haar Kletsmaatjes: “Jij bent mijn lichtpuntje in de week.” “Het is toch bijzonder dat iemand dit tegen je zegt?! In Nederland zeggen we dit niet zo snel tegen elkaar.”
Voorlopig blijft Merel zeker nog doorgaan met Kletsmaatjes. “Je ontmoet zoveel interessante mensen en culturen. Ik ga de hele wereld over, gewoon vanuit huis!”
Kletsmaatjes is dringend op zoek naar taalvrijwilligers. Wil jij ook zo'n ervaring als Merel? Meld je vandaag nog aan als taalvrijwilliger bij Kletsmaatjes.