Leer ons kennen
Lees hier meer over het onstaan en succes van Kletsmaatjes, het team dat dit programma uitvoert en hoe jij deel kunt uitmaken van dit team.
.
Het programma
Taal en contact zijn onmisbaar om mee te doen. Wie de taal spreekt, kan ambities waarmaken en zichzelf laten zien. Nederland telt 600.000 nieuwkomers die de taal willen oefenen. Dat kan door te kletsen met mensen die de taal goed spreken. Maar hoe vinden nieuwkomers en Nederlanders elkaar? Nieuwkomers hebben vaak weinig tot geen contact met Nederlanders. Door het gebrek aan contact missen ze het gevoel écht deel uit te maken van onze samenleving. Veel van hen kennen geen Nederlanders. Kletsmaatjes helpt een handje!
Bij Kletsmaatjes worden Nederlanders en nieuwkomers aan elkaar gekoppeld. Ze kletsen wekelijks online met elkaar. Ze hoeven er de deur niet voor uit én kletsen via Teams, Zoom of FaceTime. Waarover? Dat maakt niet uit: hobby’s, familie, het lievelingseten of het leven. Wanneer? Dat bepalen de koppels zelf. Na 10 of 20 weken zit het erop maar vaak houden de nieuwkomer en local contact. De impact is duurzaam: nieuwkomers die de taal beheersen gaan met meer zelfvertrouwen op zoek naar een baan, gaan vaker deelnemen aan sociale activiteiten en hebben makkelijker contact met Nederlanders. Zo werken ze duurzaam aan hun taalvaardigheid.
Kletsmaatjes is een initiatief van stichting Het Begint met Taal - dat taalcoaching bekender en effectiever maakt - en onderscheidt zich van ‘fysieke’ taalcoaching door het online aspect en het landelijk bereik. Kletsmaatjes is een groot succes met landelijke slagkracht. Sinds de start in maart 2020 zijn al 16.000 kletsmaatjes actief (geweest). Kletsmaatjes draait bijna volledig op vrijwilligers.
Lees meer over ons:
Onderzoek
Bij Kletsmaatjes zijn we continu op zoek naar mogelijkheden om het online taalcoachprogramma te verbeteren. Onderzoek speelt hierin een belangrijke rol. Door onderzoek wordt het resultaat van Kletsmaatjes inzichtelijk. Zo kan Kletsmaatjes voor nieuwkomers en vrijwilligers écht het verschil maken.
Het effect van Kletsmaatjes
Meedoen aan Kletsmaatjes levert nieuwkomers enorm veel op. Zo draagt het bij aan hun taalontwikkeling en integratie. Ook ontstaat er meer wederzijds begrip tussen vrijwilligers en nieuwkomers. Dit blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (2021) naar de effecten van Kletsmaatjes.
Samengevat:
- Deelnemers aan Kletsmaatjes (nieuwkomers) leren allereerst de Nederlandse taal. Daarnaast is het een wederzijds leerproces: nieuwkomers krijgen inzicht in de Nederlandse cultuur, terwijl Nederlanders meer leren over de achtergrond van de nieuwkomers. Samen bespreken ze culturele verschillen en begrijpen ze beter waarom bepaalde dingen gedaan worden zoals ze worden gedaan.
- Een-op-een contact biedt nieuwkomers een veilige omgeving om vertrouwen op te bouwen en persoonlijke vragen te stellen. Het wederzijds respect en het delen van verhalen tussen het kletsmaatje en de nieuwkomer bevorderen positieve leeruitkomsten.
- De vrijwilliger vormt vaak de eerste verbinding met de Nederlandse samenleving. Voor veel nieuwkomers is dit hun enige Nederlandse contact, wat hen helpt om via gesprekken over taal en cultuur ook andere Nederlanders te leren kennen.
Een nieuwe vorm van Nederlands oefenen
Kletsmaatjes, ontstaan in maart 2020 als tijdelijk initiatief tijdens de corona-pandemie, blijkt als nieuw en online taalcoachprogramma een waardevolle aanvulling op de bekende 'offline' taalcoaching. Uit eerder onderzoek (2020) werd al duidelijk dat zich bij Kletsmaatjes deels een heel andere doelgroep aanmeldt, waarvan een groot deel zelfs nog nooit van taalcoaching heeft gehoord. Ook blijkt dat er vrijwilligers én nieuwkomers zijn die bewust voor online taalcoaching kiezen en het zelfs fijner vinden dan 'live' taalcoaching. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een drukke baan, (jonge) kinderen, een fysieke beperking of die online laagdrempeliger vinden. Bekijk de factsheet ➝
Het Kletsmaatjesteam
Ons enthousiaste team van vrijwillige coördinatoren verzorgt de intakegesprekken met nieuwe kletsmaatjes, koppelt nieuwkomers aan vrijwilligers en begeleidt hen tijdens hun traject. Heb je als kletsmaatje een vraag? Neem contact op met je coördinator.
Roya Abolghasem
Coördinator
Maila Alshamali
Coördinator
Laura de Barbieri
Coördinator
Nan Besseler
Coördinator
Tiny Buntinx
Coördinator
Mustafa Dogan
Coördinator
Janneke Eeken
Coördinator
Monique Engels
Coördinator
Merel Gerssen
Coördinator
Shurichna Hansen
Coördinator
Ingrid van Herk
Coördinator
Marius de Jong
Coördinator
Peter Koehl
Coördinator
Robby Koorndijk
Coördinator
Agnes Maenhout
Coördinator
Anna Mkrtchyan
Coördinator
Kimberley Olsthoorn
Coördinator
Sinan Özkan
Coördinator
Ellen van der Pol
Coördinator
Anne Pongers
Coördinator
Maddy Schreurs
Coördinator
Tineke Snel
Coördinator
Keshia
Coördinator
Nazan Tezcan
Coördinator
Igor Titov
Coördinator
Tess Trompetter
Coördinator
Gertie Veldman
Coördinator
Carlina Velzel-Rollan
Coördinator
De coördinatoren worden ondersteund door het programmateam.
Programmateam
Bastiaan Weldring
Adviseur
Kwaliteit & Impact
Dubravka Vajagic
Programma
medewerker
Marcella Faltas
Adviseur
Taalcoaching & NT2
Mazen Ba-baeer
Programma
cöordinator
Sylvia de Groot Heupner
Directeur en oprichter
Ondersteunend team Stichting Het Begint met Taal
Anna Mkrtchyan
Taalbuddy's
Eline Dragt
Taalbuddy's
Elise Zomer
Operationeel manager
Lotte Aalberts
Communicatie
Marcel van der Aa
Controller
Samira al Alami
Helpdesk
Kletsmaatjes wordt financieel mede mogelijk gemaakt door: