Mijlpaal: 4000 Kletsmaatjes koppels!
24 november 2022
Sterker nog, we zijn al ver over de 4000 koppels heen. Maar gelukkig is het 4000e koppel, Janneke en Nazire, nog steeds actief. Mijlpalen moet je vieren, dus… de hoogste tijd om het koppel en coördinator Roya te verrassen.
Zowel kletsmaatjes Janneke en Nazire als coördinator Roya ontvangen een grote bos bloemen en een Kletsmaatjespakket per post. Het kletsmaatjes koppel spreekt iedere vrijdag online met elkaar af. Samen blikken we terug op de afgelopen maanden.
Wie zijn Janneke, Nazire en Roya?
Janneke: “Ik ben Janneke Kramers en ik woon in Utrecht. Ik ben moeder van drie kinderen en ik heb een baan. Een tijdje geleden dacht ik; Ik wil graag wat meer mensen ontmoeten. En zoals mijn kinderen zeggen; ik houd van kletsen. Het leek mij leuk om dat op deze manier te doen.”
Nazire: “Ik kom uit Afghanistan en ik ben moeder van twee kinderen; een zoon en een dochter. Ik woon 10 jaar in Nederland en ik ken Janneke nu 5 maanden.”
Coördinator Roya: “Ik ben Roya, sinds 1,5 jaar coördinator Kletsmaatjes bij Stichting Het Begint met Taal. Daarnaast ben ik 11 jaar coördinator van andere maatjesprojecten. Vanuit mijn andere functie en werkgever werkte ik al samen met Stichting Het Begint met Taal. We maakten gebruik van door hen ontwikkelde oefenmaterialen, zoals de boeken van SpreekTaal, webinars en workshops. In corona tijd was live contact in veel taalmaatjesprojecten niet mogelijk. Toen zag ik een advertentie op LinkedIn over Kletsmaatjes en dacht; leuk om dit ook online te ervaren. Dus ik solliciteerde en begon met Kletsmaatjes.”
Samen in gesprek
Voordat vrijwilligers en nieuwkomers aan elkaar worden gekoppeld, houdt een coördinator met ieder een intakegesprek om een passende match te kunnen maken. Coördinator Roya vertelt daarover: “Met Janneke had ik een intake gesprek en ook met Nazire en toen dacht ik; die passen bij elkaar! Wat Janneke aanga was dat ze sociaal vaardig was en dat ze makkelijk in gesprek gaat. En Nazire is zo’n leuke dame met veel levenservaring en op zoek naar iemand met wie ze regelmatig Nederlands kan spreken.” Zo is de match tussen Janneke en Nazire ontstaan.
Janneke: “Ik vind het heel leuk om met Nazire af te spreken. Ik leer er enorm veel van. We praten over ervaringen van Nazire in haar leven, maar we praten ook over eten koken, hoe het is om je kinderen groter te zien worden. We hebben allemaal verschillende onderwerpen en daar praten we over. Het is heel leuk zo gevarieerd. Ik heb echt bewondering voor hoe Nazire het hier doet en hoe ze haar leven hier voor elkaar heeft. Dat is heel gaaf om dat elke week te horen. Meestal vragen we “hoe is je week geweest?” “Wat ben je aan het doen?” Soms is er iets gebeurd, dan praten we daarover. Vorige week hebben we voor het eerst een keer geoefend met SpreekTaal, dat was ook leuk”
“Nazire is erg creatief, dus die schrijft een eigen biografie en gedichten. Ik heb daarom ook een keer een gedichtenbundel gestuurd. Daar kunnen we het dan over hebben.” Daarover vertelt Nazire: “Ik heb een heel goed boek gekregen van Janneke. Daar ben ik erg blij mee. Ik heb daarin gelezen. Sommige woorden begrijp ik niet en dan vraag ik het aan mijn zoon of dochter.
Een vaste structuur
Iedere vrijdag spreken Janneke en Nazire af. Roya: “Ik ben voorstander van een structuur. Ik raad de kletsmaatjes altijd aan om te proberen om op een vast tijdstip en een vaste dag af te spreken. Dan is de kans hoger dat de afspraken regelmatig plaatsvinden. Nazire is bezig met zwemmen en rijlessen. Vandaar dat ze niet op haar vaste tijdstip kon, maar dagdeel wel. Dus ze had aan Janneke gevraagd om tijden af te wisselen. Op deze manier kunnen ze goed in contact blijven.” Janneke vult aan: “Soms spreken we af via Whatsapp, dat hebben we heel lang gedaan. Dit is de tweede week met Teams, fijn en makkelijk.”
Kletsmaatjes is leerzaam
Janneke: “Nazire vertelt wel eens over zwemles en dan denk ik “zwemles?”, maar in Afghanistan mogen veel vrouwen, waaronder Nazire, niet zwemmen. Ook vertelt ze over rijles. Dan denk ik “rijles?”, maar in Afghanistan mogen veel vrouwen, waaronder Nazire, niet rijden. Dat zet je toch aan het denken. Het is voor mij heel leerzaam om te weten hoe het gaat in andere landen en andere culturen.”
Nazire: “Van Janneke heb ik ook veel geleerd; ze moedigt mij aan om sterk te zijn in moeilijke tijden. Ik krijg hier energie van. We moeten sterk zijn. Ik heb veel problemen, maar het leven gaat verder.”
Janneke reageert: “Dat sterk zijn doe je zelf Nazire. Dat vind ik echt knap!”
Nazire: “Ik probeer van alles te leren.”
Janneke vult aan: “Je bent heel ondernemend en je probeert van alles.”
Roya: “Dat is een hele mooie eigenschap en mooi dat Janneke dit ondersteunt en stimuleert. Dat vind ik zo fijn om te zien aan die twee.”
Kletsmaatjes, iets voor jou?
Janneke: “Ik zeg vaak tegen mensen; Je moet gewoon meedoen, want het is heel makkelijk om mee te doen en het levert je echt heel veel plezier op. Je wereld wordt er groter van.” Een tip van Janneke: “Ik heb de e-learning van Kletsmaatjes gedaan. Dat vond ik zelf heel leuk om te doen. Dat brengt mij op ideeën. Ik heb ze nog niet allemaal gebruikt, maar ik vond het wel heel handig om te doen.”
Nazire: “Kletsmaatjes is echt goed. Ik woon tien jaar in Nederland, maar ik heb helemaal geen contact met Nederlandse mensen. Ik heb contact met de buurvrouw, maar niet zoveel. Ik ben heel blij met Janneke. De eerste Nederlandse vrouw met wie ik contact heb en met wie ik over alles kan praten. Ik vind het heel leuk.”
Op naar de 5000 koppels
Kletsmaatjes zoekt vrijwilligers! Ben jij enthousiast geworden na het lezen van deze Kletsmaatjes ervaring? Meld je vandaag nog aan. Op naar de 5000 koppels!