Kletsmaatjes-familie
4 januari 2023
De promotie van Kletsmaatjes gaat vaak via via; een kletsmaatje is enthousiast over het wekelijkse contact en vertelt hierover aan familie, vrienden en iedereen die het maar wil horen.
Zo ging dat ook bij Joke, Anneloes en Jacky. Familie van elkaar en allemaal kletsmaatje. En ze hebben niet één keer meegedaan, maar inmiddels hebben ze allemaal meer dan drie kletsmaatjes-trajecten afgerond. Hele verschillende trajecten met ieder een eigen ervaring. Tijd om de kletsmaatjes-familie eens bij elkaar te brengen:
Wie is wie?
Het is een hele puzzel maar we zijn erachter: Anneloes is begonnen met Kletsmaatjes. Anneloes gaf al taalcoaching aan een groep anderstaligen en zag tijdens corona de oproep van Kletsmaatjes voorbij komen. Ze dacht “dit is echt iets voor mij!” en begon te kletsen.
Enthousiast vertelde ze hierover aan haar moeder Joke, die ook geïnteresseerd is in andere culturen. Zij begon een jaar later met Kletsmaatjes.
Joke deelde haar ervaring met zus Jacky en ze dacht “dit is leuk, ik ben gewend om online te werken en ik vind het heel leuk om met mensen met andere culturele achtergronden contact te hebben.”
En zo ontstond een echte Kletsmaatjes-familie! De kletsmaatjes-familie gaat gelijk met elkaar in gesprek, waarbij verschillende discussies ontstaan:
Online kletsen - een voordeel of een nadeel?
De kletsmaatjes-familie is het er unaniem over eens; online kletsen heeft vooral voordelen.
- De mismatch qua locaties is met Kletsmaatjes heel goed opgelost.
- Persoonlijk contact. Anneloes: “Je kijkt elkaar een uur lang zo intensief aan. Je hebt minder afleiding dan dat je ergens samen in een ruimte zit. Je zit online dan toch heel dichtbij iemand.”
- Het kost minder tijd. Je sluit na een uurtje af en hebt geen reistijd.
Een kletsmaatjes-sessie voorbereiden of spontaan laten gebeuren?
Het antwoord op deze vraag verschilt per persoon. Maar tijdens het gesprek ontstaan er leuke tips aan elkaar:
Tip van Anneloes: “Ik heb nu contact met iemand die bijna geen Nederlands spreekt. Ik schrijf mee wat zij mij tijdens onze online sessie allemaal vertelt, daar maak ik daar een verhaal van en dan app ik dat naar haar. De volgende sessie bespreken we dan wat zij de vorige keer in het Nederlands verteld heeft. Als ik dat aan haar voorlees, dan geeft dat een hoop zelfvertrouwen.”
Tip van Joke: “Ik vroeg mijn kletsmaatje wat hij wilde leren. Hij zei: “ik wil graag korte zinnen leren, zodat ik op straat iets kan zeggen.” In dat geval kost het iets meer voorbereidingstijd. We proberen altijd een onderwerp te bedenken voor de volgende keer. Dat bereiden we dan voor.
Extra tip van Joke: “Met mijn andere kletsmaatje spreken we af om voorafgaand aan de sessie NOS Nieuws van de Week te kijken. Dan heb je drie onderwerpen waar je over kunt praten.”
Tip van Jacky: ‘Ik laat de sessie over het algemeen spontaan gebeuren. De gesprekken lopen vanzelf” Het is belangrijk om aan het begin van het traject goed af te tasten waar degene in geïnteresseerd is.
Een Kletsmaatjes-traject afgerond. Hoe nu verder?
Anneloes, Joke en Jacky zijn het erover eens dat het afronden van een traject toch wel het lastigst is aan Kletsmaatjes.
Jacky: “Je krijgt na een half jaar toch een band. Ik sluit de trajecten daarom niet echt af, maar de continuïteit wordt in verloop van tijd wel minder.”
Joke: “Ik heb nog steeds contact met mijn eerste kletsmaatje. We kletsen nu iedere 14 dagen. Inmiddels is ze bezig met B2 en daarvoor moest ze een spreekbeurt houden. Dat hebben we dan samen geoefend.
Anneloes: “Sommige mensen kun je moeilijk loslaten. Ik heb met één kletsmaatje al heel lang contact en wij doorlopen samen alle SpreekTaal boekjes (via extranet) als houvast.”
Wel of niet fysiek met elkaar afspreken?
Binnen de kletsmaatjes-familie is er discussie over het wel of niet in het echt afspreken. Na verloop van tijd ben je zo gewend om online te kletsen. Voor de één kan het dan juist leuk zijn om elkaar in het echt te zien, waar de ander bang is dat het contact verandert. Het kan ook een idee zijn om na het kletsmaatjes-traject pas af te spreken. Dit is voor iedereen verschillend.
Moet je een vlotte babbel hebben voor Kletsmaatjes?
Een vlotte babbel hoeft volgens de kletsmaatjes-familie niet. Maar je moet wel geïnteresseerd kunnen zijn in anderen, goed kunnen luisteren en een beetje digitaal vaardig zijn.
Anneloes: “Je zit dichtbij de actualiteit en je wordt je heel bewust wat er in andere landen gebeurt.”
Jacky: “Ik vind het contact een win win. Het is voor nieuwkomers fijn om een Nederlands contact te hebben en een netwerk op te bouwen.”
Joke: “Het is zo bizar om te horen waar kletsmaatjes in Nederland tegenaan lopen. Je hebt geen invloed op waar je geboren wordt.”
Jacky: “Het is echt heel boeiend. Je kan veel betekenen voor je medemens.”
Anneloes: “Het is maar één uurtje kletsen in de week. En het is heel flexibel (zolang je maar duidelijke afspraken maakt), laagdrempelig en het voelt vrij.”
Een nieuwe familie traditie?
Grappig eigenlijk; Joke, Anneloes en Jacky zijn alledrie gewend om online te kletsen met hun kletsmaatje. Maar ze spreken elkaar eigenlijk nooit online. Op de vraag of dit niet voor herhaling vatbaar is reageren ze lachend: “echt niet; een uur per week met hen kletsen is echt teveel”. Toch blijven ze na dit interview nog even hangen om verder bij te kletsen. Een nieuwe familietraditie?
Wil je net als Joke, Anneloes en Jacky starten als taalvrijwilliger? Klik hier om je aan te melden.